GÜNCEL Haber Girişi : 19 Haziran 2021 13:57

BAYRAM TELAŞI BAŞLIYOR

Ülke genelinde olduğu gibi Erzurum’da da bayram
hazırlıkları başlıyor. Ev temizliği, bayram alışverişi,
tatil, ziyaret planları ve en önemlisi kurbanlıkların
belirlenmesi olacak. Fakat vatandaş ise bu
bayramıda Korona virüs salgınının gölgesinde
kısıtlamalarla geçirmek istemiyor.
RAHAT GEÇSİN
Bayramlarımızın tadı tuzu kalmadı diye konuşan
vatandaşlar, ‘Son bayramlarımızı Koronavirüs
salgının gölgesinde geçirdik. Ne
bayramlaşmalarımızı nede mezarlık ziyaretlerimizi
yapabildik. Önümüzde kurban bayramı var ve yine
kara kara düşünmeye başladık. Önceki senelerde
bayramlar sevinç ve heyecanlarla karşılanırdı.
Fakat bir virüs belasıdır aldı başını gidiyor. İnşallah
kurban bayramına yine kısıtlamalarla girmeyiz. Bu
bayramı ağız tadı ile ve rahat geçirmek istiyoruz.’
Dediler.
HASTALIKLARA DİKKAT!!!
Alınacak kurbanlıklarla alakalı konuşan Uzmanlar
‘Veteriner hekim muayenesi geçirmemiş kontrolsüz
hayvanlardan insanlara bulaşabilecek birçok
hastalık etkeni bulunmaktadır. Hayvanla herhangi
bir temas, solunum veya ağız yolu ile bulaşabilir.
Hayvanların alım işlemlerinden sonra dikkat
edilmesi gereken diğer bir nokta da nakil
işlemleridir. Hayvan nakil işlemleri hayvanlarda
strese neden olmayacak şekilde planlanmalı ve hijyenik
açıdan herhangi bir hastalık etkeninin
bulaşmasına sebebiyet vermeksizin
uygulanmalıdır.’ diye konuştular.
DİNLENDİRİLMELİLER
Kesilen kurbanlıkların dinlendirilmesi gerektiğine
vurgu yapan Uzamnlar, ‘Kesim öncesinde etin
kaliteli olabilmesi için hayvanlar yaz aylarında en
az 12 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Yorgun, yeni
nakil olmuş ya da strese maruz kalmış hayvanların
kesimi hemen yapılmamalı, bu süreye uyulmalıdır.
Kesim işlemi öncesinde en az 6 saat süreyle yemleme
kesilmeli hayvana yalnızca su verilmelidir.
Kesim işlemleri için yetkili mezbahalar ya da kurban
kesim merkezleri ile anlaşılması kesim hijyeni
ve sağlık açısından önemlidir.’ şeklinde konuştular
YÜKSEL ADIYAMAN