GÜNCEL Haber Girişi : 16 Temmuz 2021 16:59

Bu uyarılara kulak verin!

Yaklaşan Kurban Bayramı, bu yıl da pandemi
gölgesinde geçecek. Uzmanlar, kurban
satış yerlerinde ve kesim sırasında
önlemlere uyulmasının önemine işaret
ediyor. Pandemiyle mücadelede en sık
vurgulanan kurallardan biri olan fiziki
mesafe uyarısını hatırlatan uzmanlar, kurban
kesiminde de en az 1,5 metrelik fiziksel
mesafenin korunması ve maske
takılması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar,
kurban kesiminin mutlaka uzman kasaplar
tarafından uygun aletlerle yapılması
gerektiğini de hatırlatıyor.
Covid-19 pandemisi gölgesinde geçecek
Kurban Bayramına ilişkin tavsiyelerde bulunan
uzmanlar Sağlık Bakanlığı
tarafından yayımlanan “Salgın Yönetimi
ve Çalışma Rehberi” adlı kılavuzda Kurban
Bayramı ve öncesinde hayvan satış
yerlerine yönelik alınması gereken önlemlerin
belirtildiğini söylediler.
TEMİZLİK ÖNEMLİ
Kesim yerlerinde görev yapacak, kasaplara,
temizlik görevlilerine ve yöneticilere
Covid-19 salgını ile ilgili eğitim
verilmesi, buralarda kalabalık oluşumunu
önlemek için kesimlerin randevu ile
yapılması, güvenlik mesafesine uyulması
ve maske takılması gerekmektedir.
Maske, mesafe ve hijyen
kurallarına uyulmalı!
Söz konusu kılavuzda, hayvan satış ve
kesim alanlarının girişinde Koronavirüsle
mücadele konusunda gerekli uyarıların
bulunduğu tabelaların asılmasıBu
tabelalarda güvenlik mesafesine uyul
ması, maske takılması ve temizlik hijyenine
dikkat edilmesi gibi bilgilerin bulun
ması istenmiştir
8 metrekarede 1 kişi
bulunmalı
Sağlık Bakanlığınca, kurban satış
alanlarına ilişkin önlemlerin şöyle
sıralandı Hayvan satış alanında 8 metrekareye
bir kişi (müşteri ve satıcı beraber)
olacak şekilde kontrollü insan girişi
sağlanmalı;
Hayvan satış alanının giriş kapılarına ve
uygun yerlerine, Covid-19’dan korunma
önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların
olduğu tabelalar asılmalı;
Hayvan satış alanlarına ateş, öksürük,
burun akıntısı ve solunum sıkıntısı olan
müşteriler içeri alınmamalı;
Hayvan satış yerlerine girenlerin ateşi
ölçülmelidir; vücut sıcaklığı 38 derecenin
üstünde olanlar içeri alınmamalı;
HES Koduna bakılmalı ve uygun olanlar
kesim alanına alınmalıdır.
Müşteriler, hayvan satış alanlarında uzun
süre kalmamaları için uyarılmalı;
Kapalı alanı veya tesisi olan hayvan
pazarlarında müşterilerin tesis alanlarına
maskeli olarak girmeleri ve tesis
içerisinde maskeli olmaları sağlanmalı.
Girişte el dezenfektanı bulundurulmalı ve
tesise giren her misafirin alkol bazlı el
antiseptiği kullanması sağlanmalı. Bütün
kullanım alanlarda (bekleme, dinlenme)
en az 1,5 metre mesafeye uyacak şekilde
düzenleme ve ihtiyaç olan yerlerde zemine
ve oturma alanlarına işaretlemeler
hazırlanmalı;
Bu tesislerdeki yeme-içme alanları Covid-
19 kapsamında restoran, lokanta, kafelerde
alınması gereken önlemlere
uyulmalı;
Hayvan satış alanında insan kalabalığı ve
belirli yerlerde yoğunluğu önlemek için
uygun hayvan satış üniteleri
oluşturulmalı. Bu üniteler arası mesafe en
az 1,5 metre olmalı;
Her hayvan satış ünitesinin uygun yerinde
alkol bazlı el antiseptiği veya en az yüzde
70 alkol içeren kolonya bulundurulmalı.
Hayvan satış alanı içerisinde ulaşılabilir
yerlerde el yıkamak için lavabolar
oluşturulmalı. Yeterli sayıda lavabo ve tuvalet
olmalı. Hayvan satış alanı içerisinde
seyyar satıcı dolaşmamalı. Hayvan satış
alanı yakınında hizmet veren büfe, bakkal
ve kahvehaneler COVID-19 kapsamında
alınması gereken önlemlere uymalı;
Hayvan satış alanlarının düzenlenmesi
ve çevre temizliğinde ‘Kurban
Bayramı’nda Alınması Gereken Önlemlere
İlişkin Mevzuata’ uygun hareket
edilmelidir.
Kesimi uzman kasaplar
yapmalı
Her Kurban Bayramı’nda gündeme gelen
acemi kasaplara da dikkat çeken uzmanlar
kurban kesiminin mutlaka uzman kasaplar
tarafından uygun aletlerle yapılması
gerektiğini vurguladılar.Uzmanlar “İş
güvenliğinin en önemli unsurlarından biri
işi, işinde uzman olan kişiye yaptırmaktır.
Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara
yaptırmak kaza sayısını önemli
oranda azaltacaktır. Aletler keskin ve
temiz olmalı! Kesim sırasında
kullanacağınız kesici aletler tam olmalıdır.
Bunları her sene bilemelisiniz. Ayrıca
olası el kesilmelerine karşı, çelik örgülü
ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin
kullanılması gerekir.” uyarısında bulundular.
Kesim yerlerinde uyulması
gereken kurallara dikkat!
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan
“Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”
isimli kılavuzda hayvan kesim yerleri/kesimhanelerde
alınması gereken önlemlerin
ise şu şekilde sıralandığını söyledi:
Kesim yapılacak yerler önceden
planlanmalı, belirlenmeli, standartları kontrol
edilmeli ve yetkilendirilmeli;
Hayvan kesim yerleri/kesimhanelerin
önüne Covid-19’la ilgili bilgilendirme
afişleri asılmalı. İl, ilçe ve diğer yerleşim
birimlerinde, kesim standartlarına uygun
mevcut hayvan kesim yerleri/kesimhanelerin
bayram süresince açık
olması ve hizmet vermesi sağlanmalı;
Hayvan kesim yerleri/kesimhane bulunmayan
ilçe veya yerleşim birimlerinde
yetkililer standartlara uygun mobil hayvan
kesim yerleri/ kesimhaneler oluşturmalı,
kesim yapılan yerlerin ve çevresinin
temizliği için önlemler alınmalı;
Hayvan kesim yerleri/kesimhaneler
önünde kalabalık oluşumunu önlemek
için kesim işlemleri randevu ile yapılmalı;
Hayvan kesim yerleri/kesimhaneler
önünde bekleyenlerin sosyal mesafeye
uymaları ve maske takmaları sağlanmalı;
Lavabo, tuvalet ve varsa duş yerlerinde
temizlik ve sağlık hijyenine özen gösterilmesi,
belirlenen kriterlere göre temizliğin
yapılması;
Personelin tıbbi maske ve eldiven
kullanması sağlanması; Kesim ve temizlik
sonrasında personel maske ve eldivenlerini
çıkarıp özel bir çöp kutusuna
atması, ellerini en az 20 saniye boyunca
su ve sabunla yıkaması gerekmektedir.
Kesilen kurban eti hemen poşete
konulmamalı!
YÜKSEL ADIYAMAN